Hanuka/ Hanukkah / חֲנֻכָּה

HANUKA, (hanukka, chanuka etz)-héberül חנוכה, a felszentelés, és a fény(ek) ünnepe. Azon zsidó ünnepek egyike, amelynek nem a Tóra a forrása. Zsidó hősökre, a történelem egy kiemelkedő hadi tettére emlékezünk ezekben a napokban. Juda Makabeusra emlékezünk, kinek vezetésével egy maroknyi zsidó csapat győzelmet aratott a túlerőben lévő szír-görög megszállók felett.

A felszentelés ünnepe

A hellenizmus minden kultúrát magába ötvözni kívánó törekvése, és az egyre erőszakosabban asszimilációt követelő zsarnok elleni felkelés, a fényes győzelem, a megszállók által megszentségtelenített szentély megtisztítása és újbóli felavatása, felszentelése az emlékezetünk tárgya.

 

 

A fény ünnepe (Hág haorim )

Kislév hónap 24. napján este gyújtjuk az első gyertyát, s az azt követő napokban további hetet, azaz összesen nyolc gyertya, vagy mécses meggyújtásával adózunk a Hanuka ünnepének. Adózunk annak a csodának, mely szerint a szentély visszafoglalásakor, és újbóli felavatásakor rendelkezésre álló, s csupán egyetlen napra elegendő felszentelt olaj 8 napig égett, mind addig kitartott amíg az utánpótlás megérkezett.

Judit (Yehudit) legendája:

……..”A zsidó emlékezet szerint Juda Makkabinak volt egy rokona, egy fiatal özvegyasszony, akit Juditnakhívtak. Bölcs, erényes és gyönyörű asszony volt. Egy olyan faluban élt, ahol a zsidók bátran követték tovább a Tóra által előírt életmódot ahelyett, hogy a görögöknek behódoltak volna. A görögök egy idő múlva körülvették a falut és ki akarták éheztetni-szomjaztatni az engedetlen település lakóit. A falu vezetői be akartak hódolni a görögöknek. Judit azonban másképp gondolta, felöltözött a legszebb ruhájába, felöltötte leggyönyörűbb ékszereit, magára szórta legdrágább parfümjét és életét kockáztatva felkereste Holofernészt, a görög kormányzót a sátrában. Holofernész be is hívta a gyönyörű zsidó nőt magához. Judit pedig annyira leitatta a kormányzót, hogy az mély álomba merült. S a Holofernész által tervezett romantikus együttlét így a halálával végződött. Judit a kormányzót annak kardjával lefejezte, s ezzel előkészítette a terepet egy váratlan támadáshoz, amit a zsidók meg is nyertek”………

forrás: Judit (Yehudit) legendája

Az ünnep eszközei:

Hanukkia: kilenc águ menora, nyolc normál gyertyatartó és egy „szolga” (sámesz). A „szolga” segítségével kell meggyújtani a nyolc gyertyát vagy mécsest. Első nap egyet, másodikon kettőt és így tovább. Az ünnep végén minden láng ég (nyolc plusz a szolga), így szimbolizálva, hogy az olaj kitartott nyolc napig.

Trenderli: a hanukka fontos – főként gyermekek által kedvelt kelléke, egy speciális négy oldalú pörgettyű. Négy oldalán egy-egy betű olvasható, és ezek a betűk határozzák meg a játékosok soronkövetkező feladatait.