Olim Arcképcsarnok

Daniel Tomohiro az izraeli katona
 

Daniel Tomohiro nem egy tipikus izraeli katona. Magyar nagyszülei túlélték a holokausztot, majd alijáztak Izraelbe, nagyapja és nagyanyja is harcolt a függetlenségi háborúban, de később Ausztráliába költözött a család. Édesanyja itt találkozott egy üzleti úton járó japán férfival, összeházasodtak és Iwatában, Japánban telepedtek le.

Tomohiro most Izraelbe jött, hogy az izraeli védelmi erők kötelékében szolgáljon. Már átesett az alapképzésen és hamarosan elfoglalja helyét a Nahal 50. zászlóaljánál. Frissen bevonult bajtársaival együtt január első hetében tették le az ünnepélyes esküt a Nyugati falnál, Jeruzsálemben.

„88 éves nagyapám, Iván Sydneyben él – mondja Tomohiro. – Azt mesélte nekem, hogy tüzérként harcolt a Függetlenségi háborúban, a Palmach egységben, tiszteket is oktatott. A nagymamám még kisgyerek koromban meghalt, így róla nem tudom, pontosan mit csinált a Palmachban.

„A szüleim összeházasodtak, és Japánba költöztek, de otthon is sokszor beszéltek Izraelről”  – mondja Tomohiro. „A családom nagyon Izrael-párti, és szereti az államot, azt hiszem, az IDF a legerkölcsösebb hadsereg a világon.”

Tomohirot a nagyszülei miatt hajtotta egyfajta kíváncsiság Izraelbe. „Úgy éreztem, mindig kapcsolatban álltam az állammal, de csak 18 évesen jártam itt először a szüleimmel és az öcsémmel. A bátyám már alijázott, és az IDF szóvivői egységénél szolgált. Miután elvégeztem a középiskolát Japánban, én is visszatértem Izraelbe, és négy hónappal ezelőtt elkezdtem egy héber tanfolyamot a seregben, azt követően vette kezdetét az alapkiképzésem. „

” Nagy megtiszteltetés nekem és a családomnak, hogy harcolhatok az izraeli hadseregben” – mondta Tomohiro. „Nagyanyám megjárta Auschwitzot. Csak azért élhette túl, mert egy német ápolónő letakarta egy takaróval, amikor Dr. Josef Mengele vizitelni jött. Mengele azt hitte, hogy meghalt, és így nem végeztek kísérleteket rajta. Sok ilyen történetet hallva rájöttem, a holokauszt azért történhetet meg, mert nem volt Izrael Állam. Boldog vagyok, hogy hozzájárulhatok az állam biztonságához, ahhoz hogy az izraeli hadsereg és az állam erős legyen, és meg tudjon akadályozni egy újabb holokausztot.”

Sivan Erush