Olim Arcképcsarnok

Izraelben semmi sem ciki

Izraelben járva megtanuljuk a legfontosabb héber kifejezéseket. Az egyik a légkondicionáló héber megfelelője, a mazgan. Minden belső tér rendelkezik mazgannal a szent földön és minden mazgan problémás. Azon felül, hogy nehéz hozzászokni az állandó működéséhez, berreg, túl erősen fújja a hideget, vagy épp piszkos. Füzes Péter az új izraeli magyar mazgan szerelő a Choma alapítvány új büszkesége. Vele beszélgettünk egy izzasztó Tel-Avivi nyárestén, amikor a mazgan kattogni kezdett, és ő pillanatok alatt elcsendesítette. (Vadász Éva interjúja)

 

Péter, eredetileg magyar srác vagy, hogyan lettél izraeli?

2001-ben jöttem Izraelbe, mert untam az otthoni langyos vizet. Bankban dolgoztam évekig, később egy kamion importőr majd egy iroda technikai cégnél kereskedelmi referensként, és végül onnan aliáztam. Nem igazán tudtam, hogy hova jövök. Voltam régebben itt turista 1995-ben. Utána évekig azt álmodtam, hogy itt vagyok. Turistaként más egy ország, mint betelepülőként. Ezt mindenki tudja. Felvételiztem otthonról informatikai suliba, az Ort Karmielbe, fel is vettek, de anyám addig unszolt, hogy maradjak otthon, hogy lemondtam. Mindenáron le akart beszélni az aliáról, de már évek óta azt mondja, hogy jól tettük, hogy eljöttünk. Az alia előtt elvettem feleségül a barátnőmet, akivel akkor már 4 éve együtt éltünk. Szerencsét jöttünk próbálni. Nem volt kérdés, hogy ide jöjjünk, vagy más országba. Akkor még nem volt olyan menő dolog eljönni Magyarországról.

A banki tapasztalaton kívül milyen más hátteretek volt?

Autószerelést tanultam Magyarországon. A Közlekedésgépészeti Technikumban érettségiztem a Rippl Rónai utcában. Erika könyvelő volt otthon, bankban dolgozott ő is. Pár nappal az alia előtt volt a mérlegképes könyvelői vizsgája. Itt pedig sokáig az Új Keletnél dolgozott, most tördelő szerkesztő a Jediot Ahronot napilapnál.

Mennyire tartottátok meg az európaiságotokat?

Sokáig próbáltuk. Nagyon zavart például eleinte, hogy amikor egyedül utaztam a buszon, és felszállt az üres buszra valaki, az pont mellém ült le. Sokáig úgy éreztem, hogy belegyalogoltak az intim szférámba. Én meg szerettem a teret magam körül. Beletelt pár évbe, mire ez elmúlt. Erikának is kultúrsokk volt a megérkezésünk. Nehéz megszokni az izraeli mentalitást. Amikor már hozzászoktál, akkor meg nehéz kijönni belőle. Sokat segített, hogy megtanultunk az idők során héberül, ami nélkül nem lehet ebben az országban boldogulni. A gyerekeink, Jonatán és Noam raccsolós r-rel beszélnek magyarul. Ők beleszülettek a fesztelenségbe, most 10 és 7 évesek. Nekem meg kellett értenem, és idő volt átállni az itteni közvetlenségre. De most már inkább itt, mint ott.

Mi a jobb Izraelben?

Pont ez a közvetlenség. Alsógatyában lehet kutyát sétáltatni és a kutya sem törődik vele, hogy mit viselsz. Otthon merevséget és rosszkedvet látok. Nehezebb az élet Magyarországon. Amikor megérkeztünk Izraelbe, mindig akadt valami segítség. Az Olé Hungária még működött akkor és ők szerveztek egy bulit, ahol az egyik első albérletünket megtaláltuk egy új ismerős révén. Egy esti séta közben bementem egy autószervizbe, mondtam, hogy nincs gyakorlatom, de van képesítésem, és bónuszként nem beszélek héberül. Ez lett az első munkahelyem, egy ugródeszka a későbbi autószervizes karrieremhez. Izraelben semmi sem ciki.

Hogyan találtad meg a Choma alapítványt?

2002 végén behívtak katonának három hónapra. Nem tudtam, hogy sorkatona leszek-e vagy tartalékos. Lakást béreltünk, autónk volt, költségeink voltak. Kiderült, hogy sorkatona leszek, úgyhogy három hónapig egyáltalán nem kaptam meg a fizetésemet. Kaptam ugyan kb. 300nis zsoldot, mellé egy kis lakástámogatást, kb. 800nis-t, de elkezdtek halmozódni a tartozásaim. Egy fizetésből nem tudtunk megélni. Három hónap után legatyásodva szereltem le. Szerencsére a magyar származású tulaj nem rúgott ki az albérletből. Ekkor fordultam a Chomához. Írtam egy levelet és kértem benne 10,000nis kölcsönt. Akkor ez sok pénz volt és hiányzott. 4000nis-t kerestem akkor. Ezután a Choma elutalta nekem a kölcsönt 12 havi részletre. Ez volt az első randevúm a Chomával. Nagy segítség volt.

Mostanra pedig véglegesen leszereltél és megint igénybe vetted a Choma segítségét.

Igen, 40 évesen megszűnt a tartalékos katonai szolgálatom és épp készültem egy légkondicionáló gépjavító tanfolyamra beiratkozni, amikor olvastam a Choma hirdetését a Facebookon, hogy felsőfokú oktatáshoz ösztöndíjat nyújtanak. Mivel épp nem felsőoktatásba jelentkeztem, megkérdeztem, hogy esetleg nyújtanának nekem is ösztöndíjat és rábólintottak. A tanfolyam 6000nis-be került és 2000nis támogatást kaptam a Chomától. A tanfolyam 10 hónapja alatt megtanultuk a gépek termodinamikáját, a különböző típusok – egyébként hasonló – működését. Megint hálás vagyok, biztos háttér a Choma.

Miért akartál pont mazgan szerelést tanulni?

A lakásunkban 4 légkondi van és az egyik irgalmatlan bűzt ontott. Penészes volt. Felhívtam egy mazgan szerelőt, aki azt mondta 600nis egy gép kitisztítása, gyors fejszámolás után pedig a 2400 nis-t, amit a 4 légkondi tisztítására áldoztam volna, inkább egy ismerősömmel együtt egy magasnyomású mosóba fektettük.

Nem kell egy magasnyomású mosót megtanulni használni?

Dehogynem! Mivel egyébként én egy mindent megszerelő fiú vagyok, gondoltam nem nehéz ezt se megtanulni az internetről. Megtanultam. Kitisztítottam otthon a légkondikat és meghirdettem magam ebben a nem létező iparágban, hátha szerencsével járok. Mivel Izraelben a légkondikat nem szokták tisztítani, be is indult az üzlet. Ekkor határoztam el, hogy kitanulom a javítását is. Elvégeztem a tanfolyamot és mostanra felszerelkeztem egy jó minőségű szerszám-parkkal. És gondolkozom az üzleti modell kialakításán. Az ügyfélköröm csak külföldiekből áll. Nekik fontos a mazgan karbantartása.

Nem állt távolt tőled a javítás, egyébként is mesterember vagy?

Nem ördöngösség, de szétszedni és összerakni nem ugyanaz, mint átlátni, hogy mit csinálok. Fontos az elektronika, a mechanika, a termodinamika, a gázok minden mazgannál.

Olvasom a Facebook magyar nyelvű izraeli csoportjaiban, hogy igen elégedettek veled az ügyfeleid.

Megteszek mindent. Pontosan érkezem, és elvégzem a munkát. Még nem vagyok egyéni vállalkozó. Főállásban technikusként dolgozom egy autóelektronikai cégnél. Szeretem ezt csinálni, de nem adnám fel az állásomat.